Jednym z istotniejszych obowiązków przy prowadzeniu gastronomicznej działalności jest dbanie o należytą jakość wpuszczanych do kanalizacji ścieków. Jest to bardzo ważne z dwóch powodów. Przede wszystkim tego wymagają przepisy, a za ich złamanie mogą grozić różnego rodzaju konsekwencje finansowe. Lecz takie też mogą się pojawić, jeśli zatkaniu uległaby rura kanalizacyjna, wtedy koszty związane z jej udrożnieniem także nie byłyby małe. Dlatego też obowiązkowym elementem wyposażenia takich lokali musi być odpowiednio dobrany separator eliminujący tłuszcz. Takie separatory złożone są komory o dopasowanym kształcie z przegrodami w środku.
Takie przegrody przytrzymują przy dnie cięższe osady, zaś lżejszy tłuszcz unosi się na powierzchni. Z takich też powodów sam montaż takiego urządzenia nie wystarczy, ale należy go jeszcze regularnie czyścić. Przegląd separatorów należy wykonywać systematycznie, nim zbiornik zostanie przepełniony. Bardzo ważne będzie, aby jakiś pracownik albo właściciel regularnie kontrolowali wysokość zebranej warstwy i jeśli będzie taka potrzeba umawiali się na opróżnianie.
Nie można tego zrobić samemu, ponieważ zabraniają tego przepisy. Jak można w nich przeczytać czyszczenie separatorów tłuszcz wykonane być może jedynie przez specjalistyczne podmioty, posiadające odpowiedni sprzęt do tego. Sam tłuszcz nie zalicza się do odpadów niebezpiecznych, lecz i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.
Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej mają specjalne pojazdy ze zbiornikami, do jakich zbierane są odpadki. Z tego powodu ważne jest, aby miejsce zamontowania separatora w taki sposób wybrać, aby można się było do niego wygodnie dostać. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jakąś firmą stałej umowy na taką usługę. Wówczas nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie korzystniejsza, ale od razu się też można umówić na systematyczne przyjazdy, aby za każdym razem nie trzeba było ustalać terminów.