Miłośnicy dobrej pizzy od razu wyczują, czy jest ona robiona z oryginalnych składników, czy też na nieco tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, który jest również konieczny w tej wyśmienitej potrawie. W prawdziwej pizzy z Włoch może się pojawić prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden innych serów nie będzie tak smakował. Zatem warto poznać wszystkie sekrety jej wytwarzania, które mają ogromny wpływ na smak i konsystencję.
Ser ten sprzedawany jest najczęściej w postaci niewielkich kulek w słonej zalewie. Posiada bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu pojawiają się charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella wytwarzana jest z krowiego mleka, jakie wlewa się do dużej kadzi i dodaje podpuszczki. Po ogrzaniu wszystkiego zaczyna się tworzyć gęsty skrzep, z jakiego następnie są formowane kulki i wkładane do słonej zalewy. Ale przed tym masa jest zalewana ciepłą wodą, to ten proces właśnie jest odpowiedzialny za tworzenie włókien. Ten smaczny ser cechuje się dość miękką konsystencją a także bardzo delikatnym smakiem, a po roztopieniu mocno się ciągnie.
Jeżeli ktoś zamierzałby nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to powinien poszukać jej w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał nieco szczęścia, to znajdzie tam również jakieś odmiany z tej rodziny serów, takie jak na przykład burrata czy buffala. Mozzarella buffala dla odmiany jest produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie większą ilość tłuszczu. To wpływa mocno na jej smak, który jest znacznie wyraźniejszy, a jednocześnie trochę kwaskowy. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużym zainteresowaniem, chociaż powoli zaczyna się to zmieniać.
Bardzo ciekawie wygląda i smakuje również mozzarella burrata. Z kolei ją wykonuje się z krowiego mleka, lecz w procesie produkcji dokłada się niewielką ilość śmietanki. Tworzy się w tym celu niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietanka zostaje wlana. Tym sposobem smak burraty jest trochę maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się jego nazwa.