Jeśli ktoś miał kiedyś okazję skosztować najprawdziwszej włoskiej pizzy, to na pewno zobaczy ogromną różnicę w stosunku do tego, co tylko pizzą się nazywa. Aktualnie taką pizzę można zjeść nie tylko w samych Włoszech, lecz również w dużej ilości innych krajów, ponieważ ta kuchnia jest bardzo popularna na praktycznie cały świecie. Ale należy zwrócić uwagę między innymi kto ją robi, lecz również z jakich produktów ją zrobiono. Bo to właśnie składniki są odpowiedzialne za to, że włoskie dania smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Rzecz jasna zawsze można je zrobić z jakiejś zwykłej mąki, dokładając zwykły ser i szynkę, lecz to już to samo nie będzie. Na szczęście nie ma dzisiaj żadnego problemu ze zdobyciem tego typu składników, gdyż bez problemów można je kupić w wielu sklepach.
Oczywiście jest dostępna także najprawdziwsza mozzarella włoska, bez jakiej ciężko na przykład sobie wyobrazić pizzę. Lecz ten rodzaj sera świetnie się sprawdza także w dużej ilości innych dań, na przykład zapiekankach czy tartach, oraz wyśmienicie się komponuje z pomidorami i ziołami w rozmaitych sałatkach. Włoską mozzarellę spotkać można najczęściej w formie białych, niedużych kulek, znajdujących się w torebce z zalewą. Posiada ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po rozerwaniu zostają bardzo charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o wysokiej jakości sera. Najczęściej jest produkowana z krowiego mleka, charakteryzuje się wówczas delikatnym, łagodnym smakiem. Ale w niektórych sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, jaką robi się z mleka pochodzącego od bawolic.
Jest ona dzięki temu bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w propozycji serów włoskich powinny też znaleźć osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich jest chociażby dostępna mozzarella fior di latte. Wszystkie włoskie mozzarelle robione są z mleka wysokiej jakości, dlatego ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to także z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje sprawdzone od wielu lat receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+