Niewiele jest osób, którym nie będzie smakować pizza, oferowana w ogromnej ilości wersji i odmian. To jest chyba najbardziej kultowe z dań włoskich, które cieszy się popularnością na całym świecie. Lecz jeżeli ktoś faktycznie zechce spróbować oryginalnego smaku tego dania, to albo musi pojechać faktycznie do Włoch, albo trafić na jakąś naprawdę dobrą restaurację. Taką, w której nie tylko zatrudniony będzie kucharz znający każdy sekret włoskiej kuchni, ale również stosujący odpowiednie składniki. Sporo osób nie ma nawet świadomości tego, jak bardzo produkty włoskie oryginalne mogą wpłynąć na końcowy smak serwowanych potraw.
Bardzo dobrze jednak o tym wiedzą włoscy kucharze, jacy w ten sposób się starają zagwarantować odpowiedni poziom jakości. Dotyczy to praktycznie większości składników, począwszy od mąki, makaronu i oliwy, a kończąc na serach i szynkach. Oczywiście można zastępować je innymi produktami, ale w większości przypadków różnica w smaku jednak będzie widoczna. Z tego też powodu jeżeli ktoś lubi gotować, a już szczególnie lubi włoską kuchnię, to jednak powinien sięgać po oryginalne produkty. Zwłaszcza że z ich kupieniem nie ma w ostatnim czasie żadnego problemu. W niejednym sklepie jest chociażby dostępna oryginalna mozzarella włoska, która stanowi bardzo ważny składnik wielu dań.
Nie obejdzie się przecież bez niej praktycznie żadna pizza, lecz powszechnie też gości w najróżniejszych gorących daniach czy sałatkach. Ser faktycznie pochodzący z Włoch robiony jest przede wszystkim zgodnie z wieloletnimi recepturami, przekazywanymi wśród producentów pomiędzy pokoleniami. Dodatkowo kuchnia włoska producent wykorzystuje wyłącznie najlepsze jakościowo mleko, pochodzące od specjalnych ras zwykłych krów albo nawet bawolic. W ostatnich czasach bowiem coraz większą popularnością się cieszy wśród smakoszy mozzarella bufala, produkowana wyłącznie z bawolego mleka. Dzięki temu, że zawiera ono znacznie większą ilość tłuszczu, to ser ma wyrazisty, lekko kwaśny smak.
+Tekst Sponsorowany+