Nie bez przyczyny włoska kuchnia uważana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Składniki naturalnego pochodzenia i bogate smaki powodują, że pizza, spaghetti czy lazania cieszą się niesłabnącą popularnością. Jednym z takich składników jest prawdziwa mozzarella włoska, jaka od dziesięcioleci jest wytwarzana według oryginalnych receptur. Sam proces produkowania takiej mozzarelli nie jest skomplikowany, lecz na ostateczny smak wpływ ma wiele czynników.
Niezwykle istotna będzie jakość użytego do wytwarzania mleka, ale też ogromne znaczenie ma doświadczenie i wiedza serowara. Żeby uzyskać najwyższej jakości produkt trzeba wszystkie czynności robić w odpowiednim momencie, a żeby to zrobić dobrze to trzeba dysponować wieloletnią praktyką. Z tego też powodu pomimo starań nie włoskie firmy nie są w stanie wyprodukować serów o takiej jakości, ponieważ ich produkty zupełnie inaczej będą smakowały.
Bardzo dobrze to też wiedzą kucharze, którym zależy na najwyższej jakości swoich potraw. Chcąc zachować tę jakość używają oni do lazanii czy pizzy jedynie najprawdziwsze produkty włoskie oryginalne, przez co zadbać o tę jakość. Mozzarelli jest wiele rodzajów, poza najbardziej klasycznym coraz większym zainteresowaniem chociażby się cieszy mozzarella buffala. Ta odmiana sera jest wytwarzana z mleka bawolego, które ma znacznie większą zawartość tłuszczu. Dzięki temu buffala posiada lekko kwaskowy, charakterystyczny posmak, a równocześnie jest łagodna i bardzo delikatna.
Bez problemów kupić ją można w lepszych sklepach z żywnością z Włoch, i nadaje się bardzo dobrze do wielu typowych potraw. Niezwykle interesująco w smaku prezentuje się też mozzarella burrata. Podczas produkcji tej mozzarelli w każdej kulce robi się niedużą kieszonkę, do jakie następnie się wlewa śmietankę. Dodatek ten zapewnia delikatny, maślany posmak, od którego zresztą pochodzi nazwa sera, a po rozkrojeniu kieszonki ze środka wypływa śmietankowa masa.
+Tekst Sponsorowany+