O wyśmienitym smaku wielu kultowych potraw, na przykład takich jak pizza będą tak naprawdę decydować drobiazgi, chociażby takie jak użyte do przyrządzenia składniki. Ale żeby tak faktycznie było, to należy zrobić ją z dobrej jakościowo mąki i wszelkich dodatków, w tym również mozzarelli. Ten rodzaj sera produkowany jest przez dużo firm w różnych krajach, lecz jedynie mozzarella włoska będzie smakować rzeczywiście tak, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Bierze się to z kilku rzeczy. Po pierwsze bez względu na jedzoną odmianę mozzarelli, a Włosi mają ich kilka, wszystkie wytwarzane są według tradycyjnych, przekazywanych między pokoleniami receptur.
Najlepsze sery, takie jak mozzarella fior di latte, wytwarzane są w skomplikowanym procesie, wymagającym dużej wiedzy i doświadczenia, oraz najlepszej jakości mleka. W przypadku klasycznych, najpopularniejszych mozzarelli to będzie to mleko krowie, lecz w ostatnim czasie do łask wróciło także mleko bawole. Zawiera ono znacznie większą ilość tłuszczy, z tego też powodu robiona z niego mozzarella buffala charakteryzuje się lekko kwaskowym, ale delikatnym posmakiem. Jeżeli ktoś chce skosztować jeszcze czegoś innego, to ciekawym pomysłem może być dla niego mozzarella burrata. Przy jej produkcji do każdej z kulek jest dodawana niewielka ilość śmietanki. Z tego też powodu po rozkrojeniu wypływa ze środka delikatna masa, a całość przypomina smakiem masło, skąd zresztą wzięła się przecież ta nazwa. Aktualnie włoskie mozzarelle spotyka się coraz częściej w najróżniejszych sklepach, dlatego raczej nie będzie problemów z ich kupieniem.
+Tekst Sponsorowany+