Nie ma chyba osoby, jaka by kiedyś nie próbowała pizzy czy spaghetti. Dnia te każdemu od razu kojarzyć się będą z Włochami, a to tylko niewielka część tego, co tamtejsza kuchnia może zaproponować. Z wielu powodów uważana jest ona za jedną z najsmaczniejszych, a niektóre z dań można spotkać w każdym zakątku Ziemi. Jednak aby przykładowo pizza mogła smakować tak jak we włoskiej restauracji, to niezbędne będzie użycie do jej przyrządzenia składników najwyższej jakości.
Najbardziej odpowiednie będą tu oczywiście produkty włoskie oryginalne, bowiem to one właśnie zagwarantują odpowiedni smak. Jednym z tego typu produktów, bez których nie może się obejść wiele dań, jest mozzarella włoska. Bez żadnego problemu można ją kupić w każdym sklepie, z reguły wytwarzana jest ona z krowiego mleka. Taka mozzarella obecnie się cieszy największą popularnością, głównie z powodu swojego smaku. Ten ser z reguły ma postać niewielkich lekko spłaszczonych kulek, posiada delikatną, miękką konsystencję i białą barwę.
Po rozerwaniu lekko się będzie strzępił, i to świadczyć będzie o jego jakości. Ostatnio w niektórych sklepach zaczęła się też pojawiać mozzarella burrata. Wyglądem przypomina ona typową mozzarellę, lecz w swoim środku ma kieszeń wypełnioną delikatną śmietanką. Jeśli ktoś chciałby wypróbować prawdziwą włoską klasykę, to doskonale nada się do tego mozzarella buffala. Ten rodzaj sera jest bowiem wytwarzany z bawolego mleka.
+Tekst Sponsorowany+