Przeglądając sklepowe półki bez problemów można zauważyć na nich nieduże foliowe woreczki, w jakich umieszczone są kulki sera w zalewie. Serem tym jest mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, ale też i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak prawdziwa mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co znaleźć można w naszych sklepach. Bierze się to z paru rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak ogromne znaczenie ma mleko zastosowane do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów jest bardzo dobrej jakości, zwłaszcza tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw pochodzi też najcenniejsza odmiana właśnie tego sera, czyli mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona jedynie w kilku rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces wytwarzania jest precyzyjny i długi, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkowy smak produktu końcowego. Niewielkie gospodarstwa włoskie także słyną z produkcji kolejnego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego właśnie sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawołów. Posiada on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Ta mozzarella jest bowiem bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa.
Zawiera też dużo więcej rozmaitych odżywczych składników, dzięki czemu jest cennym składnikiem codziennej diety. Rosnącą popularnością wśród wielbicieli kuchni włoskiej cieszy się też mozzarella burrata. Ten gatunek sera jest produkowany z mleka krowiego, ale w nieco odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek robi się bowiem niewielką kieszonkę, do której wlewana jest nieduża ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przekrojeniu mozzarella burrata ma płynniejszą konsystencję, a równocześnie maślany, bardzo delikatny smak, tak lubiany przez sporą ilość osób.
+Tekst Sponsorowany+