Od lat produkty włoskie oryginalne cieszą się ogromną popularnością w wielu krajach. Wynika to z paru powodów. Przede wszystkim są one produkowane wyłącznie z najlepszej jakości składników naturalnych. Receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie, przez co smakują one zawsze doskonale.
W szczególności często wybierane są sery, w tym obowiązkowa w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka pasących się na włoskich łąkach krów, ale jest też kilka gatunków, które robi się z mleka na przykład bawołów. Mozzarella wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma kształt niewielkiej kulki o kilkucentymetrowej średnicy. Kulka taka jest biała i ma delikatną, miękką strukturę. Tak samo delikatny jest jej smak, dzięki czemu sprawdza się doskonale zarówno na pizzach, jak też jako dodatek do kanapek albo sałatek. Ale warto też się przyjrzeć jej innym, równie ciekawym wersjom.
Na przykład mozzarella burrata wygląda identycznie jak zwykła, ale za to ma maślane, płynne wnętrze. Jest to rezultatem sposobu jej produkowania, podczas którego jest dodawana pewna ilość śmietany. I to dzięki niej właśnie otrzymuje ona swój smak, któremu zawdzięcza także nazwę. Jeżeli ktoś zechce spróbować czegoś bardziej wyrazistego, to świetną opcją dla niego może być mozzarella buffala. Ten rodzaj sera jest wytwarzany z mleka bawolego, zawierającego w sobie dużo większą ilość tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.
+Tekst Sponsorowany+