Mało kto nie wie, co to jest mozzarella. To charakterystyczny gatunek sera, używany głównie do włoskich dań. Z tego właśnie rejonu Europy wywodzi się początek historii. Jej stworzenie przypisywane jest starożytnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu kojarzy się głównie z południowymi regionami Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska ma śnieżnobiałą barwę, jest sprężysta i mokra.
Ma także włóknistą strukturę, jaka pozwala swobodnie urywać kawałki. To od tego odrywania pochodzi jego nazwa – czasownik włoski mozzare oznacza właśnie odrywanie. W miękkiej formie świetnie sprawdza się w sałatkach, zwłaszcza w popularnej Caprese. Lecz znacznie częściej jest ona używana do najróżniejszych zapiekanek, w tym oczywiście do klasycznej pizzy. To właśnie płynna mozzarella ciągnie się w długie nitki po ugryzieniu każdego kawałka. Mozzarella zyskała swoją popularność właśnie jako dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z takich też powodów najczęściej wytwarza się ją z tańszego mleka krowiego. W tej formie ma bardzo delikatny smak. Warto jednak wiedzieć, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten rodzaj nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Jest mniej popularny ze względu na wyższe ceny i mniejszą dostępność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To równie pyszny podpuszczkowy ser, ale charakteryzujący się kremowym, półpłynnym środkiem w jakim zatopione są kawałeczki mozzarelli. To ser idealny do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.
+Tekst Sponsorowany+