W czasie letnich, upalnych dni na różne sposoby można poszukiwać jakieś ochłody. Dużo osób zapewne wybierze jakiś zimny deser, na przykład taki jak granitę. Od jakiegoś czasu można w popularnych miejscach zobaczyć urządzenia z dużymi pojemnikami, w których jest mieszana kolorowa masa. Ta masa to nic innego jak zamrożone kryształki lodu, a deser ten nazywany jest granitą. został on wymyślony w południowych Włoszech, w słonecznej i ciepłej Sycylii. To właśnie tam zmieszano po raz pierwszy wodę, cukier i sok z cytryny, a później całość zamrożono jednocześnie mieszając.
Pod działaniem ujemnych temperatur woda zamarza, ale przez to że jest mieszana, to zaczynają się tworzyć malutkie kryształki. Przez to granita daje duże orzeźwienie, co z pewnością każdy doceni jak na zewnątrz będzie świeciło upalne słoneczko. Dodatkową zachętą do skosztowania i zakupu będzie wygląd deseru, a ten naprawdę robi wrażenie. Granitę przygotowuje się w specjalnych maszynach, zwanych granitorami.
Typowy granitor będzie miał od jednego do paru dużych pojemników, w jakich jest woda z dodatkami. Aktualnie poza klasyczną wersją cytrynową proponowanych jest dużo innych smaków, sprzedawcy tu mocno eksperymentują żeby zachęcić swoich klientów do zakupu. W pojemnikach granitora znajdują się też specjalne mieszadła, które wolno się obracają, ciągle mieszając znajdującą się w środku masę. Dość często na takich stoiskach z granitą zobaczyć także można rozmaite dodatkowe akcesoria, takie jak na przykład podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+