Jeśli ktoś chce zamówić najprawdziwszą włoską pizzę, to nieodłącznym jej składnikiem będzie ser mozzarella. Ser tego gatunku wygląda bardzo charakterystycznie, bowiem ma postać niewielkich, lekko spłaszczonych kulek o białej barwie. Jego struktura jest lekko ciągliwa i miękka, a po rozerwaniu ma postrzępione brzegi. Tradycyjna mozzarella włoska pierwotnie była robiona z mleka bawolego, lecz aktualnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty wykonane z mleka otrzymanego od krów.
Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji jest możliwe utrzymanie mocno białej barwy, jaka jest niezwykle istotna przy tej odmianie. Same kulki mozzarelli mają różną wielkość, od niewielkich, przypominających winogrona, aż po faktycznie spore, które ważą ponad kilogram. Z uwagi na właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, gdyż zawiera w sobie dużo wartościowych odżywczych składników. Jeżeli ktoś będzie znał jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o jakieś inne odmiany mozzarelli, jakie cieszyć się u nas zaczynają coraz większym zainteresowaniem.
Jednym z nich jest mozzarella buffala, produkowana zgodnie z oryginalnymi recepturami wyłącznie z mleka bawolic. Z uwagi na to, że mleko to zawiera znacznie większą ilość tłuszczu, to sam ser ma bardzo charakterystyczny, lekko słonawy smak, pasujący doskonale do wielu dań. Oryginalnie i ciekawie będzie też smakować mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany do kulek się dodaje niedużą ilość śmietanki, przez co w środku tworzy się torebka z masła.
+Tekst Sponsorowany+